Bahan-bahan :
1. Bawang besar
2. Ikan bilis segenggam
3. Tempoyak (sukat ikot sukati makbapak korang)
4. Cili kering yang telah dikisar
5. Gula dan garam
Cara-cara memasak :
- Sediakan kuali dan letak atas tempat dapur tuh (jangan bukak api lg)
- Hiris bawang kemudian campurkan bawang bersama ikan bilis, tempoyak dan cili kisar ke dalam kuali tersebut kemudian letak sedikit air.
- Bubuh gula dan garam secukup rasa dan gaulkan sehingga sebati.
- Bukak api dan goreng campuran tempoyak sehingga berkilat dan pekat.
- Akhir sekali ape lagi sediakan atas pinggan dan tibai la dgn nasi 8 pinggan. Kalo ada ulam2 seperti petai lagi terbaik!
Tadaa ni dia tempoyak masak :D
Kalo rajin tuan/puan bole mencuba masak masakan ni kt umah ye. Kalo rasa xde kuah nak makan dgn nasi, makan dgn tempoyak ni pun bole. Ianya sangat mudah dan hasilnye sgt sedap sehingga korang rasa xnk berhenti makan. Selamat mencuba! (nada seorang chef lagi)
P/S : Saje nk berkongsi ilmu di dada :D
No comments:
Post a Comment